Fysiomare - fysiotherapie manuele therapie in Apeldoorn - natuurlijk bewegen

Last van draaiduizeligheid? Volg therapie bij BPPD in Apeldoorn!

Woont u in (de buurt van) Apeldoorn en heeft u last van BPPD, oftewel: kortdurende bewegingsafhankelijke draaiduizeligheid? Geen zorgen! Bij Fysiomare in Apeldoorn bieden we een speciale therapie voor patiënten met deze vorm van duizeligheid. Na slechts een of twee behandelingen zijn uw klachten aanzienlijk afgenomen of zelfs geheel verdwenen.

Wat kenmerkt draaiduizeligheid?

Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD) kenmerkt zich door acute draaiduizeligheid die ontstaat bij snelle bewegingen van het hoofd. Dit uit zich bijvoorbeeld als u gaat liggen of vanuit liggende positie overeind komt. Ook bij het omhoog of naar beneden kijken en bij draaien in bed kan de draaiduizeligheid ontstaan. De duizeligheid is soms mild, soms heftig en kenmerkt zich door een korte duur. In sommige gevallen gaat deze vorm van duizeligheid gepaard met misselijkheid.

Wat is de oorzaak van deze duizeligheid?

De oorzaak voor BPPD is niet bekend. Deskundigen vermoeden dat zeer kleine kalksteentjes in het evenwichtsorgaan de oorzaak zijn van de draaiduizeligheid. Deze kalksteentjes kunnen in het evenwichtsorgaan tegen zintuigcellen drukken en daardoor zorgen voor kortdurende draaiduizeligheid. BPPD kan optreden na een hoofdongeval, ooroperatie, bij een ontsteking of doorbloedingsstoornis van het binnenoor of na langdurige bedrust. In de meeste gevallen is er echter geen duidelijke oorzaak.

Waarom juist therapie bij BPPD volgen bij Fysiomare in Apeldoorn?

Onze specialisten hebben een speciale opleiding gevolgd bij het duizeligheidscentrum van het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn. Bovendien beschikken zij over diverse bijscholingen en veel praktijkervaring. Dat resulteert in een betrouwbare en doelgerichte therapie. Bij ons bent u niet alleen verzekerd van de nodige expertise, maar ook van een eerlijk en kundig advies. Wij voeren altijd eerst een onderzoek uit om te bekijken of wij de duizeligheid ook zelf kunnen vaststellen. Dit doen we met de zogenaamde “kiepproef”. Daarna bespreken we met u of therapie ook in úw geval de juiste oplossing is.

Hoe ziet deze therapie bij draaiduizeligheid eruit?

Als uit ons vooronderzoek blijkt dat u BPPD heeft, zullen we overgaan op behandeling.

Er zijn twee behandelmethoden:

  • De methode volgens Epley
  • Houdingsoefeningen volgens Brandt en Daroff.

De Epley methode richt zich specifiek op het verplaatsen van de ‘oorsteentjes’ naar een minder gevoelig deel van het binnenoor. De houdingsoefeningen volgens Brandt en Daroff richten zich juist op de diverse hoofdbewegingen die duizeligheid oproepen. Meestal zijn een of twee behandelingen voldoende. Hierna zijn de klachten aanzienlijk afgenomen of zelfs geheel verdwenen.

Interesse in onze therapie bij duizeligheid? Twijfel niet en neem direct contact op! Wij verwelkomen u graag in onze praktijk in Apeldoorn!