Fysiomare - fysiotherapie manuele therapie in Apeldoorn - natuurlijk bewegen

Oedeemtherapie Apeldoorn

Heeft u last van oedeem en bent u op zoek naar effectieve oedeemtherapie in Apeldoorn? Wij bieden een scala aan behandelmogelijkheden variërend van lymfedrainage tot compressietherapie en lymfetaping tot oefentherapie. Met behulp van deze methoden kunnen we de afvoer van het opgehoopte vocht niet alleen stimuleren, maar ook versnellen.

Wat is oedeem?

Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van stuwing of spanning van de huid, een tintelend of pijnlijk gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel (bijv. arm of been).

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een vochtophoping als gevolg van een onvoldoend werkend of defect lymfesysteem. Dit kan zijn door een operatie waarbij lymfeklieren zijn weggenomen of door bestraling. Dit wordt secundair lymfoedeem genoemd. Ook kan het defect aangeboren zijn, dan wordt het primair lymfoedeem genoemd.

Het lymfesysteem loopt door het hele lichaam, voert onder andere afvalstoffen en eiwitten af en heeft een afweerfunctie. Het systeem bestaat uit lymfebanen die het vocht vervoeren en lymfeknopen die een zuiverende werking hebben. Als het lymfevocht gezuiverd is, komt het in het halsgebied weer terug in de bloedbaan. In de oksels, liezen en in de hals zitten veel lymfeknopen.

Wat kan de oedeemtherapeut voor u doen?

 • Manuele lymfedrainage:
  Dit is een milde massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer van het lymfevocht.
   
 • Voorlichting:
  De oedeemtherapeut geeft u voorlichting over huidverzorging, zelfhulp en preventie. Daarnaast adviseert de oedeemtherapeut u in de opbouw van dagelijkse activiteiten.
   
 • Compressietherapie:
  Om de afname in omvang te stimuleren en versnellen, wordt er vaak gebruikt gemaakt van bandages. De bandages zijn niet altijd plezierig, maar wel een belangrijk onderdeel van de therapie.
   
 • Lymfetaping:
  De specifieke tape heeft een liftende werking, waardoor de onderhuidse circulatie wordt gestimuleerd.
   
 • Oefentherapie:
  Naast het lymfoedeem is er vaak een bewegingsbeperking in het operatiegebied is en zijn spierkracht en bewegingsomvang afgenomen. Door de specifieke oefeningen kunt u de functie verbeteren.
   
 • Ademtherapie:
  Ademhalingsoefeningen kunnen een positieve invloed hebben op de afvoer van het lymfevocht.
   

Interesse in onze oedeemtherapie? Neem dan contact op met Nicole Kuiper, praktijk@fysiomare.nl of 055-355 25 33. Zij vertelt u graag meer over de mogelijkheden.